hu | en

kálvária kápolna
rekonstrukció, nagykovácsi
2009

A mai Bánya utca mentén 1832-től stációkat, kis képekkel ellátott kápolnákat emeltek. A 12. stáció volt a három kőkereszt, amelyből már csak kettő látható. A kálváriadombi keresztek 1834-ben készültek el. A három kereszt a domboldali régi kis temetőkápolnával együtt 1945-ben találatot kapott és elpusztult.

A II. világháború pusztításai Nagykovácsit sem kerülték el. A XIX. század elején készült három kereszt a domboldali régi kis temetőkápolnával együtt 1945-ben találatot kapott és részben elpusztult. Ennek a kápolnának a helyreállítására kért fel minket Nagykovácsi közössége.

Koncepciónk részeként szerettük volna a régi kápolnát tömegében újjáépíteni a meglévő alapfalak felhasználásával. Finoman elválasztva a még meglévő és az újonnan épített részeket mai modern eszközök segítségével. A kápolna emléket állítana ezáltal a '45 utáni kitelepített 800 sváb család és a világháborúban elhunyt katonák számára.

A helyreállításnál természetes vagy természetközeli anyagokat szeretnénk alkalmazni, mint a fa, a kő és a tégla. A meglévő terméskő falazatú templomot a rekonstrukció során megtartottuk, felhasználtuk és meg is mutatjuk. Az építészeti formálás célja egy egyszerűen formált kápolnaarchetipus létrehozása ill. visszaállítása volt. Az újonnan épített falak kisméretű tömör téglából készülnek. A teljes homlokzat fehérre festett és vakolás nélküli, ezáltal kicsit rusztikus megjelenésű. A különböző korok hagyatékának különbségét finom textúrájával jelzi. Tetőfedése szintén hagyományos anyagú: bontott cserép.

felelős tervezők:
Földes László
Golda János

építésztervezők:
Deigner Ágnes
Volf Klaudia
Tatár-Gönczi Orsolya
Balogh Csaba

terv: 2009
épült: 2011

1  2  3  4  5  6  7  8