hu | en

egészségügyi központ
balatonalmádi
2008

A tervezett Egészségház a Vörösberénybe vezető úton a Balatonalmádi központjától pár száz méterre áll a hegy lábánál. Ez egy fontos csomópont, közvetlen kapcsolatban egy zöld parkkal. A Petőfi Sándor utca képét lapostetős, függőfolyosós, három-négyszintes modern házak határozzák meg, melyek az utcán merőlegesen állnak. Ezek sorát kell megfelelően lezárnia az általunk tervezett épületnek.

Modern balatonalmádi házat kívántunk tervezni, mely tükrözi a mai kort, de egyértelműen beleillik a "balatonalmádi stílus"-ba. Egy újabb réteget képvisel Almádi építészettörténetében. A hagyományokra épül, a helyi jellegzetességekre utal. Az utca beépítésének jellegzetes karakterét kívántuk folytatni. A sor utolsó elemét terveztük meg. Ez a logika egy sávos beépítést eredményezett, melyet a funkció indokolttá tesz. Az egymás mellé sorolt rendelők egy-egy váró-közlekedő sávra nyílnak. Anyaghasználatát a a vörösberényi vörös kő határozza meg.

Ezen kő szinte minden helyi épületen előfordul a legkisebb nyaralóktól kezdve a nagyobb középületekig. A legtöbb esetben az épület megkívánja, hogy a súlyos kő felületet oldjuk valamivel. Erre is számtalan példát találhatunk: vakolt homlokzatok, síkok, díszes fa tornácok teszik könnyedebbé az almádi épületeket.

felelős tervező:
Földes László

építész tervező:
Balogh Csaba
Tatár-Gönczi Orsolya

építész munkatárs:
Sirokai Levente

terv: 2008-2009
építés: 2010-2011

1  2  3  4  5  6  7