hu | en

harruckern-wenckheim-almásy kastély felújítása
gyula
2011

A gyulai Harruckern-Wenckheim-Almásy-kastély jelenleg kihasználatlan épületének felújítására, újjáélesztésére évtizedek óta nem volt esély. A magyar állam tulajdonát képező épületegyüttes hiteles felújításához és térségi léptékben is kiemelkedő turisztikai vonzerővé növeléséhez az épületben Gyula város önkormányzata látogatóközpont kialakítását és üzemeltetését tervezi. Tervünk a területen található 20. századi melléképületek bontására és a történelmi épület két tornyot is magába foglaló épületrészének felújítására terjed ki.
A terv a műemléki szempontok maximális figyelembevételével készül. A felújítás széleskörű kutatási dokumentáció alapján történik.

A tervek szerint az épületben elsősorban történeti enteriőrök alakulnak ki, ezt egészítik ki az állandó kiállítások (Dürer, királylátogatás, aradi vértanúk) és a kiszolgáló területek. A látogató a „régi” torony felől jut be a kastély udvarára, és a szemközti tornyon keresztül, a cselédszárnyon át jut a kastély földszinti majd emeleti helyiségeibe. Bár eredeti bútorok nem maradtak, történeti bútorok vásárlásával, másolatok készíttetésével az egykori belsők felidézhetők.
A kert sem rekonstruálható teljesen, de az oda nem illő növények eltávolításával, a látványtengelyek kialakításával a kései tájképi kertek jellegének visszaállítására törekszünk. Az egykor itt állt dzsámi falait terméskővel jelezzük.

felelős tervező:
Földes László

építész tervező:
Vértesy Ági

belsőépítész:
Szlabey Balázs

terv: 2011

1  2  3  4  5  6  7  8  9  10