hu | en

toldy gimnázium főépület
tetőrekonstrukció
budapest, I. toldy ferenc utca 9.
2009

A patinás, 1859-ben épült gimnázium régóta esedékes felújításának első lépéseként a főépület középrizalitjának tetőfelújítása zajlott le. Ennek keretében a tető fedése a hosszú műpalás időszak ismét egy nemes anyag, természetes pala lett és az épület egykori jellegzetes díszei is visszakerültek.

A leglátványosabb elem kétségkívül a huszártorony, ami a pesti Duna-partról is jól látható. Az eredetileg fából épített torony a 80-as évekre annyira elkorhadt, hogy életveszélyessé vált és el kellett bontani. Most a faszerkezet helyett időtállóbb acél vázzal, fa burkolattal épült újra a huszártorony. A tornyot a díszítésekkel, vízköpőkkel, szélkakassal és a gótikus kis timpanonnal együtt a régi fényképek alapján rajzoltuk meg, aztán különböző szakemberekkel egyeztettük, hogy formailag helytálló legyen. Mindenesetre a lélegzetelállító kilátás miatt is mindenképp megéri felmászni a meredek vaslétrán.

A pártázat a tető középső részét szegélyezi. Lényegében nem más, mint a tetőhajlást követő, csúcsíves nyílásokkal tagolt karcsú pillérek sora. Újraépítése azért is nagyon fontos, mert ezzel nyeri vissza az épület az eredeti tömegét.

Az utca felőli két torony tetején díszműbádog zászlók hirdetik az építés és a felújítás időpontját.

A Toldy Ferenc utcai homlokzatot három fülke díszítette: a két szélső szellőzőablak, középen pedig a címert tartó oroszlán. Ezeket néhány éve szintén vissza kellett bontani, mert életveszélyesen meglazultak a téglák. Azóta csonkán, ideiglenes bádogfedéssel álltak. Most a restaurált oroszlán visszakerült eredeti helyére, a kapu fölé, a fülkék pedig a homlokzat ritmusát folytató sárga-vörös sávosra épültek fel.

felelős tervező:
Földes László

építész tervező:
Deigner Ágnes

építész munkatársak:
Csűri Johanna
Sarusi Kis János
Sirokai Levente

terv: 2009
épült: 2010

1  2  3  4    6