hu | en

óvoda és missziós központ
meghívásos pályázat
szentendre, kőhegy
2010

A város széle, lakóházas beépítés, dél felé sorházak, kissé távolabb paneles társasházak. A településszerkezet és az épített környezet kissé jellegtelen. Erős viszont a táji környezet és a domborzat adta hatás.

Az aktív közösségi életet élő gyülekezet számára egy a város felé nyitott, több ponton kapcsolódó, izgalmas téri világú épületegyüttest tervezünk. Az épület a fennsíkon három bejárattal rendelkezik a különböző funkcióknak megfelelően. Innen közelítve nyitott házként működik, csalogatva az érdeklődőket a belépésre, a megismerésre.

Ha a látogató beljebb kerül, a közösségi élet főfunkcióit a természet felé fordulva, a városi forgalomtól elválasztva, a völgy felé megnyílva találja. Így a közösségi udvar a természetes és az épített völgyfal között kialakuló nagyvonalú „talált” tér. Ez a természetes mozdulat adja a koncepciónk centrumát, központi magját.

A város felé térfalként forduló épületet több irdalással felszabdaljuk, így izgalmas – Szentendrére jellemző – téri szituációk alakulnak ki az egyes egységek között. Az épületegyüttes egy darabka egységes városszövetet képez önmagán belül, ezzel is erősítve a különféle funkciók összefüggő közösségi jellegét.


vezető építész:
Földes László

építész tervezők:
Balogh Csaba
Deigner Ágnes
Sirokai Levente
Sónicz Péter

1  2  3  4  5  6  7