Karsai ház

családi ház 
Nagykovácsi

A Karsai-ház Nagykovácsiban, a Zsíros-hegy oldalában található, egy enyhe lejtésű mellékutcában. A környéken egyöntetűen szabadon álló beépítésű, ezer négyzetméter körüli telkek vannak, melyeken az építés idején még csak néhány újabb ház és gyér növényzet volt.

Az épület tömegképzése a helyrajzi adottságok és a telekosztás ellentmondásának feloldását célozza. Míg a terep itt legyezőszerűen nyílik meg az Ördög-árok völgye és a gazdag kilátás felé, addig a derékszögű telekosztás eltéríti a beépítési határvonalakat a kedvező tájolástól.

A földszint a kerttel való gazdag kapcsolat, míg az emelet a kilátást biztosító tájolás szerint került megformálásra. Két hasáb elforgatott egymásra helyezésével jön létre az épület tömege. Fontos kompozíciós elem a zártság és nyitottság, valamint a két tömeg irányultságának szembehelyezése.

A térrendszer központi eleme a nagyméretű fedett terasz, mely kijelöli a bejáratot és egyben a nyári tartózkodás számára legalkalmasabb árnyékos kültért. A földszinti helyiségek sorozata a telekhatárt követve csatlakozik a fedett teraszhoz: konyha, étkező és a nappali. A térrendszer a terepadottságokat kihasználva tágul, a járósík süllyesztésével a nappali belmagassága kiemelt. A térsor a nagy megnyitások révén élénk kapcsolatba kerül a kerttel. A földszinttel ellentétben az emeleti helyiségek irányultsága nem a telekosztásra jellemző kartéziánus koordináta-rendszert, hanem a táji adottságokat követi és a kedvező kilátásra fordul az eredeti szintvonalakkal párhuzamosan: itt kaptak helyet a szülők és a gyermekek hálószobái.

felelős tervező:
Földes László

építész tervező:
Laczó Dániel

terv: 2016
megépült: 2017

netto alapterület: 140 m2

fotó:
Danyi Balázs