M12

Média Építészeti Díj: Építészeti Nagyberuházások különdíja megosztva
Év Irodája Nagyvállalati díj
Big See Architetcure Award 2023

Portfolio Property Awards: Az év irodafejlesztése

Budapest
2022

Budapest északi  oldalán, a híres Váci utca mellett ragyog a tekintélyes OTP Bank vadonatúj székházának áramvonalas homlokzata. A precízen szerkesztett  84.000 négyzetméteres épület alaprajza a pénzügyi világ racionalitását idézi.

A modern irodaházak célja már nem csupán munkahelyek kialakítása, de olyan munkakörnyezet megteremtése, ami elősegíti az egészség és jóllét kultúráját. Ezen elvek mentén tervezték meg az OTP bank új budapesti központját Földes László, Mónus János és Tóth László építészek.

A jóllét megteremtéséhez egy épületnek megannyi feltételt teljesítenie kell. Ezek közül az egyik a természet az építészetbe való integrációja. A biofília intenzív jelenléte az épületen belül harmóniát teremt az épített környezet és a természet között, továbbá oldja az épület struktúrájának precízen szerkesztett rendszerét. Az alaprajzi rendszer racionális szerkesztésnek köszönhetően könnyen átlátható: három átrium pár tagolja négy blokkra a keretes beépítésű, komplexumot. Ennek a szerkesztésnek köszönhetően folyamatos vizuális kapcsolat áll fenn az épületszárnyakat összekötő zöld folyosók, a tetőkertek, a földszinti zöld terek és a dolgozók között. Emellett kiemelkedően különleges megoldás az épület egységes tömegét megtörő három szint magas kiharapásokban elhelyezett fák. Ezek a fák a külső homlokzatnak izgalmas megjelenést kölcsönöznek, míg a belső terekben informális találkozásokra alkalmas komfortos teraszokat hoznak létre. Az épület dinamizmusát tovább növelik a hosszanti szárnyak tetőteraszai, melyek a nyolc szintes fő tömeghez képest alacsonyabban, az ötödik emeletről nyílnak. A növényvilág intenzív jelenléte mellett a belsőépítészet organikus formavilága és természetközeli anyaghasználata is tovább hangsúlyozza a biofília jelenlétét.

A dolgozók jóllétének növelésében kiemelt szerepet játszik a megfelelő mennyiségű természetes fény biztosítása. A traktusok geometriájának köszönhetően minden munkaállomás dolgozója élvezheti a természetes bevilágítást. A biofília és a természetes megvilágítás mellett az akusztikai megoldások, a megfelelő levegőminőség biztosítása, és a világítást, hűtést és fűtést szabályozó intelligens rendszerek kialakítása fokozza az épület 3000 dolgozójára kifejtett pozitív hatását. Továbbá a dolgozók home office-ból való visszacsábításához a komfortos irodaterek mellett kollaborációs és kikapcsolódásra szolgáló komfortterek lettek kialakítva. A fenntarthatóság jegyében csapadékvízzel öntözik a növényzetet és a mosdókban is ezt használják. A 878 férőhelyes parkolóban 20 elektromos töltő áll rendelkezésre. Többek között ezekkel a megoldásokkal célozzák a komplexum építtetői  a LEED környezetbarát épületek tanúsítási rendszerének arany minősítését.

Építész tervezők:
Földes és Társai Építésziroda Kft.
Felelős tervező
Földes László
Építésztervező munkatárs
Antal Ágota
Béni Bernadett
Cseszlai Barnabás
Erőss Barbara
Hartvig Dániel
Lukács Anna
Nagy Gábor
Novák Máté
Orning Olivér
Tóth Alma

Mónus Építész Kft.
Felelős tervező
Mónus János

ÖKO-BAU Kft.
Felelős tervező
Tóth László
Építész tervezők
Aczél Szabó Ilona
Gombár Sándor
Tamási István
Tehenics Zsolt

Építésztervező munkatárs
Máthé Virág
Szentmihályi Zsombor

Belsőépítész tervezők:
Belsőépítészet, közösségi terek, irodaterek:

MádiLánczos Studio
Vezető tervezők, projekt vezető
Sárosdi Mádi Krisztina
Szlovák János
Máthé Virág

Tervezők
Matheidesz Sára
Zimmerer Erzsébet
Varga Márton
Jakó András
Petrényi Inez
Vaszkó Réka
Kovács Edmond
Kovács Andrea
Gulyás Bence

Grafika
Kuritár Karina
Bóna Toma

Belsőépítészet, közösségi terek:
Milliméter Műterem
Belsőépítész tervező
Kismarty-Lechner Kinga
Belsőépítész tervező munkatárs
Fényes Kitti
Haraszti Petra
Hartvig Dániel
Ignácz Erika
Kőhalmy Nóra
Polgár Lukács
Virághalmy Eszter

Tájépítészet:
Geum Műterem Tájépítész Kft.
Lád Gergely
Gyüre Borbála

terv: 2016
megépült: 2022

netto alapterület: 84 000 m2

fotó:
Bujnovszky Tamás