Atlasz II.

lakóház
Észak-Afrika
2020

A tervezési helyszín sűrű beépítésű városi szövet, mely építészeti karaktere az arab kultúra lenyomatait viseli. Jellemző a játékos alaprajzi és tömegformálás az épületekre. A telek kontúrja, melyre terveztünk egy az utcafront felől szűk és a hátsókert felé nyíló kontúr. Az épület tömegformálása reagál a telek eredeti lépcsős szerkezetére.

Az épület homlokzati anyagaként durva vakolatot választottunk, mely jellemző a helyi anyaghasználatra és erősíti a tömbszerűségét a tömegnek. Ezt a tömbszerűséget és a magas homlokzatoki arányokat játékosan változó magasságú előregyártott finombeton lábazati elemekkel oldottuk. Az épületet lekísérő járda, kültéri burkolat és a lábazat találkozásánál ívesen kialakított kapcsolatot hoztunk létre, így egy fajta síkból való kiszakadást formál ez a térplasztika. Ez a gesztus hol lábazatként, hol kerti ülőfelületként jelenik meg.

A tervezési program szerint 3 lakóegységből álló lakóépületet kellett terveznünk kiegészítő funkciókkal mint, tároló helyiségek, illetve konditerem.

építész tervezők:
Földes László
Kovács Gábor

vázlatterv: 2020
hasznos alapterület: 820 m2

látványterv: Gazdag Zoltán