Egervári Nádasdy-Széchenyi Várkastély

felújítás, belsőépítészet és installációs tervek
Egervár
2011

A Földes iroda a kastély belsőépítészeti tervezésével és a kiállítás installációjának tervezésével lett megbízva.

A tervezés során fontos volt, hogy megjelenítsük a reneszánsz épületrészeket a korabarokk és későbbi épületszövetben is. Ezt vagy a falazott felületeket hártya-szerűen követő vékonyvakolattal, vagy csupasz falfelülettel jelöltük. Ezzel együtt több, a korábbi (1960-as) felújításkor bekerült minőségi elemet is megőriztünk. Néhány vasbeton födém megőrzésénél a puritán józanság volt az iránymutatónk.

A belsőépítészeti rekonstrukció a terek anyagait egyszerűsített formában, de autentikusan kezelte: meszelt falak, kézi vetésű vöröskerámia padlóburkolat rekonstrukciók a folyosókon, valamint meszelt boltozatos, sík, illetve gerendafödémek. A inspiráló tömegek és anyagok, valamint a kastély története egyszerre indokolta, hogy a belsőépítészet ne tüntesse el a különbségeket és ne próbáljon egy új, erős karaktert megjeleníteni, hanem a sokrétegű vizuális környezethez alkalmazkodó, mégis szintetizáló rendszert teremtsen.

Az erődvár tömegformáiban olyan formai inspirációt találtunk, amely régi-új autentikus rétegként képes összefogni a meglévő elemeket. Ennek jegyében csendesítettük az új bútorok, térelemek vizuális jelenlétét az alapanyagok natúr, fehérített színeivel, a hagyományos anyagokat idéző anyaghasználattal és a “részletmentes” de finom arányú tömegekkel. Mindemellett a beépítésre kerülő bútorok formái ácsszerkezeteket idéznek.

A mobíliák ezzel ellentétben finoman torzított, csonka-gúla formákkal és hagyományos nyers anyag-színekkel absztrakt tömböket, kereteket formálva képeznek egy finom architectúrát. A recepció tere új funkciójához kapcsolódó bútorok ideiglenes, lehelyezett jellegűek így a tér érvényesülését segítik, megidézve annak eredeti szakrális funkcióját.

A minőségi világítás megteremtésére korszerű kiállításvilágító rendszert használtunk, amely differenciált direkt és indirekt fények kifinomult használatát teszi lehetővé. Ez  mindenhol az épülettől ellebegtetett absztrakt áttetsző rendszerként jelenik meg – a kivételt a történetileg rekonstruált enteriőrök képezik, ahol az eredeti korszaknak megfelelő világítótest-rekonstrukciók készültek.

A történelemi személyek megidézését, és a környezettel szolid kontrasztot hordozó élénk színeket egy másik tárgycsoporttal, a vár urait, úrnőit ábrázoló függesztett és fal elé szerelt nagyméretű reprodukciókkal csempésztük vissza a szerény méretű, de annál megragadóbb terekbe.

felelős tervező:
Földes László

belsőépítész:
Szlabey Balázs
Vértesy Ágnes

építészet:
Csángó Zsuzsa

világítástechnika:
Haász Ferenc

terv: 2011

megépült: 2013

fotó: ?