Egri Érseki Palota

felújítás, belsőépítészet
Eger
2015

A mostani beavatkozás építészeti koncepcionális döntéseit az előtörténet tiszta rajza határozta meg. Az építkezések döntő hányada egy stíluskorszakhoz köthető. A látogatóközpont a leírt történeti épület rekonstrukciójával, a Fellner Jakab által létrehozott állapot újrateremtésével jön létre.

Az alapozás okozta torzulások dacára az épület szerkezetei jellemzően jó állapotban vannak. A teherhordó falak jellemzően máig állékonyak. A válaszfalak esetében változást csak a barokk kort követő elválasztások elbontása hozott. Ahol a faanyag egészsége és stabilitása lehetővé tette, megőrzésre kerültek az eredeti fafödémek is. Sok esetben a közvetlen megőrzés is lehetséges, mivel maradtak épen eredeti, XVIII. századi nyílászárók is. A látogatóközpont kialakítása során kiemelkedő jelentőségű volt a kápolna eredeti formában történő restaurálása.

A berendezett kiállítás fő témái maga az épület és az egyháztörténet. A tárlat funkcionális tagolása az épület adottságaihoz, a terek hierarchiájához igazodik. A zegzugos, középkori földszinti terekben a múzeumi kiszolgáló és kiegészítő terek találhatók: pénztár, kávézó, ajándékbolt, gyermekmegőrző, vinotéka, személyzeti helyiség stb. Az első emeleten a díszudvari térsor a kincstáré, a hátsó termekben tematikus állandó kiállítások vannak. A második emelet nagy részét az enteriőrtörténeti kiállítás foglalja el, melynek végén betekintést nyerünk a kápolnába. A látogatást az időszaki kiállítás zárja.

A megújuló középső szárnyhoz három, markánsan különböző kertrész kapcsolódik. A palota három szárnya által határolt keleti reprezentatív díszkert fogadja a látogatókat. Áttörést jelent az érsekség életében, hogy a díszkertet megnyitják a sétáló utca felé, ezáltal a város minőségi közparkkal gazdagodik. A látogatók pedig közelebb kerülhetnek az érsekség mindennapjaihoz.

A kávézóhoz kapcsolódik egy intimebb, árnyas kávézóterasz, míg a magyar szentek mindig kedves témáját feldolgozó kiállítás felől megközelíthető kvadratúra egy zárt, elmélyülésre ösztönző tér.

A látogatóközpont bejárása a gazdag egyháztörténeti hagyomány bemutatásával hűen idézi meg az Egerben ezer éve jelenlévő keresztény szellemiséget.

felelős tervező:
Földes László

építész tervezők:
Farkas András
Deigner Ágnes
Vértesy Ágnes

belsőépítész:
Frank György
Tatár Balázs

terv: 2009-2015

megépült: 2015

fotó:
Nemes Róbert