Málnai Béla villa felújítása

felújítás, terv
2021
Budapest

Budapest egyik kiemelkedő jelentőségű világörökségi területén található a műemlék épület, melyet Málnai Béla tervezett még 1938-ban Dr. Perényi István bányaigazgató és családja részére.

A neobarokk stílusú épület 20 évvel ezelőtt nyerte el mai belső formáját, s azóta nem történt újabb nagyobb felújítás. Az intézmények a jelenlegi állapotban már nem tudják úgy működtetni az épületet, hogy az a mai kor igényeit kielégítené. Ennek a tervezésével lett megbízva a Földes iroda.

A tervezés során célkitűzésünk volt, hogy a villa építészeti értékeit megőrizzük de oly módon, hogy ház megfeleljen az új funkcionális igényeknek és teljesítse a mai hőtechnikai és energetikai követelményeket. Mindemellett törekedtünk arra, hogy minél kevesebb szerkezeti beavatkozáson menjen keresztül ez a történelmi jelentőségű épület. A belső terek kialakításánál is fontos szempont az eredeti térstruktúrák visszaállítása, úgy hogy ki tudja szolgálni egy intézet területi igényeit és a vendégek XXI. századi fogadását is biztosítani tudja.

Esztétikai döntés nyomán a helyenként már túlzóan formagazdag architectúrát visszafogott színválasztással igyekeztünk egyensúlyba hozni.

felelős tervező:
Földes László

építész munkatárs:
Zengő- Marton Katalin
Peschka Krisztián
Gál-Hevér Dominika
Kovács Rita Georgina
Nusszer Diána
Türk Orsolya

belsőépítészet:
Kroki Studio
Göde András
Kéry Balázs

Radnóczi Kinga

kerttervezés:
S-TÉR Kft.
Sándor Tamás
Popa Zsuzsanna

netto alapterület: 2134 m2

terv: 2021