Mikosd-Zierer kastély

terv
Mikosszéplak, Mikosdpuszta
2008

A XIX.sz. második felében épült romantikus stílusú kastély állapota az elmúlt évtizedekben erősen leromlott. Az új tulajdonos célja egy hatvan szobás kastély-szálló kialakítása, wellness funkcióval, konferencia teremmel, és kápolnával kiegészítve. Mivel a kastély hasznos alapterülete körülbelül 2.700 m2 és a program mintegy 6.200 m2 ezért a az épület bővítése vált szükségessé.

A tervezés során kiemelten fontos volt, hogy a kastély visszanyerje eredeti küllemét, és az új funkciók a lehető legpontosabban kövessék az eredetieket. Valamint azért, hogy az új épületszárnyak minél neutrálisabbak legyenek, nem illesztettük őket a kastély tömegéhez.

A kastély eredeti megjelenését teljes mértékben reprodukáltuk, ehhez tartozott a lépcsőtorony megsemmisült sisakjának  és az üvegháznak visszaállítása új, modern formában. Továbbá a homlokzat is visszanyerte eredeti finom, szürke árnyalatát, hagyományos vakolattal.

A földszinti funkciók túlnyomóan megtartották az eredeti funkciójukat. Mindemellett az üvegtetejű pálmaházba étkezési funkció, lépcső, bár és gazdag növényzet egyaránt kialakításra került. Az eredeti gazdasági helyiségekben is  szállodai szobák kaptak helyet, ezzel is tehermentesítve az új épületszárnyakat. A tetőtérben penthouse jellegű szállodai szobákat alakítunk ki hasonló céllal.

A wellness szárnyat a terepszint alá rejtettük, zöldtető kialakításával. Ez a szárny a kastély pincéjéhez egy épített alagúton keresztül kapcsolódik. A wellness szárny két homlokzatának nagy üvegfelületei kapcsolják össze a wellness belső terét a kültéri napozó terasszal, és az ahhoz csatlakozó úszótóval.  

Az új hotelszárnyat a kastély mögött meglévő támfalrendszerre építettük rá. Ezen a szárny esetében pedig egy künnyű, acél-üveg híd teremt összeköttetést a kastéllyal. Az új épületszárnyak kialakításának köszönhetően elértük azt, hogy a kastélyhoz megérkező vendégek a felvezető kerti úton haladva csak a felújított kastély tömegét lássák, és a két új épületszárny felfedezése csak később történjen meg.

felelős tervező:
Földes László

építész tervező:
Balogh Csaba
Gönczi Orsolya

építész munkatárs:
Deigner Ágnes
Falb Anita
Sirokai Levente
Sónicz Péter

Losonczi Anna

belsőépítészet:
ARMA Stúdió
Frank György

terv: 2008

hasznos alapterület: 6200 m2